PONTOSABB ÁRPROGNÓZIS ÉS MINTASZERZŐDÉS GARANTÁLNÁ A SZŐLŐ- ÉS BORTERMELŐK BIZTONSÁGÁT

Tekintve, hogy az elmúlt esztendőben több borvidéken a szőlő jó minősége dacára is csökkentek a szőlőfelvásárlási árak, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) tervezetet dolgoz ki a szőlőértékesítés szabályozására. A szőlő- és borágazati stratégiával összhangban álló, az idei szüretre már érvényes új szabályok tervezetét a szervezet tanácsülésén vitatták meg.

  • A szőlész-borász szakmaközi szervezet a 2017-es szüret zökkenőmentes lebonyolítása érdekében augusztusra új típusú árprognózis közzétételét tervezi. Az új számítási módszertan bortípusonként határozná meg az irányadó felvásárlási árakat, külön kezelve az eredetvédelmi kategóriákat is. A számítások a várható termésre és az aktuális készletekre vonatkozó adatok mellett az elmúlt évi felvásárlási árakat és a termelési költségeket is figyelembe vennék.
  • Az elképzelések szerint a készletek pontos meghatározása érdekében a 100 hl-nél több bort előállító termelőknek június 15-éig kell elkészíteniük a május végi állapotra vonatkozó készletfelmérésüket. Az adatokat a hegybíróknak kell majd megküldeniük.
  • A meghatározó helyi fajták tavalyi felvásárlási árait szintén a hegybírók gyűjtenék be.

 

A HNT régóta keres megoldást a szüreti időszakban jelentkező feszültségek feloldására. Az elmúlt évek gyakorlata megmutatta, hogy a termésbecslésen és árprognózison túl további intézkedésekre van szükség. A HNT a tanácsülésén a szervezet az ún. szőlőfelvásárlási szakmaközi szerződés bevezetésének elvét is elfogadta. A közösségi jog adta lehetőségekkel élve, a piac átláthatóságát biztosítandó, a HNT a jövőben nyílt ajánlattételre és mintaszerződés megkötésére kötelezné az érintetteket. A már szerződéses kapcsolatban álló szőlőtermelőknek és borászatoknak a tervek szerint nem kellene majd új szerződést kötniük. Jelenleg zajlik az intézkedéscsomag részleteinek kidolgozása, amelyről várhatóan március végén dönt a szakmaközi szervezet. Ezt követően a Földművelésügyi Minisztérium minden termelőre kiterjesztheti a döntést. Az intézkedés növeli a kiszámíthatóságot, és mindkét félnek lehetőséget ad a tervezésre: a szőlőtermelők legkésőbb a szüret kezdetéig biztosak lehetnek abban, hogy kinek, milyen áron és milyen szállítási feltételek mellett tudják értékesíteni a termését, a borászatok pedig az eddiginél jobban tudják tervezni és az igényeikhez tudják szabni felvásárlásaikat.

какой хостинг выбрать для интернет магазинаyandex ключевые словаwps performance station скачатьреклама медийной сетиbalancing mypnivmatкупить круизный лайнерсколько стоит поставить пластинкуПавелко искусственные поля