Megjelent az új „díjtétel” rendelet

 

Megjelent az új „díjtétel” rendelet

A MAGYAR KÖZLÖNY • 2012. évi 83. számában megjelent a vidékfejlesztési miniszter 63/2012. (VII. 2.) VM rendelete a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, valamint a megyei kormányhivatalok mezgazdasági szakigazgatási szervei előtt kezdeményezett eljárásokban fizetendő igazgatási szolgáltatási díjak mértékéről, valamint az igazgatási szolgáltatási díj fizetésének szabályairól.

 

 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (a továbbiakban: NÉBIH), illetve a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-felügyeleti, talajvédelmi, borászati, növénytermesztési, erdészeti, vadászati, halászati és tenyésztési hatósági, valamint mezőgazdasági igazgatási hatáskörébe tartozó, kérelemre indult eljárásaiért a rendelet  1. mellékletben meghatározott mértékű igazgatási szolgáltatási díjakat kell fizetni.

A díjakat az e rendelet szerint díjfizetési kötelezettség alá tartozó hatósági eljárást kezdeményező ügyfélnek a 2. mellékletben meghatározott megfelelő számlára, átutalás vagy fizetési számlára történő készpénzbefizetés útján kell megfizetnie.

Bár a rendelet tervezetét a HNT kezdeményezésére az MSZBSZ, az Agrárkamara, és a Szőlő Szaporítóanyag Szövetség egyeztetve véleményezte több meglepő, a tervezetben nem szereplő változás van a kihirdetet rendeletben. Például a 2012. augusztus 1-i hatálybalépést követően sokkal kevesebbet kell fizetni az 50 és az 500 hl alatti tételek forgalomba hozatali engedély kiadása és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok fejében.

Az alábbiakban önkényesen a szőlőre-borra vonatkozó részeket kiragadva ismertetjük a rendelet mellékleteinek fontosabb elemeit.

1. melléklet a 63/2012. (VII. 2.) VM rendelethez

1. BORÁSZATI DÍJTÉTELEK (Ft)

1.1. A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi borászati termékek esetében:

- bor

- likőrbor

- pezsgő

- minőségi pezsgő

- illatos minőségi pezsgő

- szén-dioxid hozzáadásával készült habzóbor

- gyöngyözőbor

- szén-dioxid hozzáadásával készült habzóbor

- szárított szőlőből készült bor

- túlérett szőlőből készült bor

- borecet

A forgalomba hozni kívánt tétel

a) első 50 hektoliteréig                                                                                     7 500

b) 51-500. hektoliterére hektoliterenként további                                                           120

c) 500.hektoliterétől további                                                                                         26 100

1.2 Érzékszervi vizsgálat                                                                                             3 000

1.3. Soron kívüli eljárás pótdíja                                                                         25 000